Edelläkävijä
1.11.2024
Järvi-Suomen Terveyden perustamisen suunnittelu käynnistyi vuoden 2019 lopulla Etelä-Savon sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän yhteistyönä siten, että yhtiön perustamisen suunnittelu- ja valmisteluvaiheessa 2019-2021 etsittiin sote-palveluiden tulevaisuuden uhkatekijöiden eli erikoisosaajien saatavuusongelmaan, väestön ikääntymisen aiheuttamaan kasvavaan palvelutarpeeseen sekä niukkeneviin taloudellisiin resursseihin liittyviä ratkaisumalleja. Tällöin yhdeksi uudenlaiseksi ratkaisumalliksi tulevaisuuden uhkatekijöiden huomioimiseksi päätettiin perustaa kahden suunnittelutyössä aktiivisesti yhteistyötä tehneiden kuntayhtymien toimesta yhteinen yhtiö, Järvi-Suomen Terveys Oy. Valmisteluvaiheen loppupuolella yhtiön omistajapohjaan tuli mukaan Siun sote eli Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä.
Yhtiön suunnittelu- ja valmisteluvaiheessa mukana ollut nykyinen yhtiön hallituksen puheenjohtaja Sami Sipilä kertaa niitä perusteita, joiden perusteella yhtiön perustaminen nähtiin tarpeelliseksi. Tällöin keskeisinä perusteina nähtiin kolme näkökulmaa. Ensinnäkin nähtiin, että omistajaorganisaatioiden on oltava lääkäreiden ja muiden asiantuntijoiden näkökulmasta kilpailukykyisiä työnantajia muihin sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavien sekä julkisen että yksityisen sektorin toimijoihin nähden. Toisena tärkeänä perusteena nähtiin, että omistajaorganisaatiot voivat yhtiön avulla vahvistaa asemaansa tarjoamalla erikoisosaajille mahdollisuuksia työskennellä yrityksen kautta yrittäjätyyppisellä mallilla. Lisäksi perusteena nähtiin, että yhtiön avulla pyritään tehostamaan omistajaorganisaatioiden toimintaa muun muassa siten, että omistajien palvelutuotannon resursseja sekä asiakas- ja potilasvirtoja voidaan ohjata aikaisempaa tehokkaammin.
“Perustajien rohkeus ja ennakkoluulottomuus johtivat yhtiön perustamiseen ja yhtiön on kolmen ensimmäisen toimintavuoden aikana ylittänyt sille asetetut tavoitteet sekä osoittanut, että Järvi-Suomen Terveyden kaltaista edelläkävijää tarvitaan sote-kentässä.”
Sami Sipilä, toimialajohtaja, yhtiön hallituksen puheenjohtaja
Järvi-Suomen Terveys Oy:nä aloitti toimintansa elokuussa 2021 ja yhtiö on uudenlaisella palvelukonseptillaan edelläkävijä, joka omistajien syventyvällä ja aktiivisella yhteistyöllä pyrkii tehostamaan omistajien toimintaa sekä olemaan vaikuttava ja houkutteleva palveluntuottaja. Edelläkävijä onkin Järvi-Suomen Terveys Oy:n strategiassa määritelty kolmanneksi menestystekijäksi.
Yhtiön omistajapohja täydentyi vuoden 2022 lopussa siten, että mukaan tuli Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä. Tällöin yhtiön omistajiksi saatiin silloisen KYS Erva-alueen erikoissairaanhoitoa tuottavat kuntayhtymät. Yhtiön omistajuus siirtyi vuoden 2023 alussa toimintansa aloittaneille hyvinvointialueille, joka samalla käsittävät nykyisen Itä-Suomen yhteistyöalueen (yta-alue).
Järvi-Suomen Terveys Oy:n kolmas toimintavuosi alkaa olla päättymäisillään ja yhtiön volyymi on kasvanut siten, että liikevaihto tulee olemaan toimintavuoden päättyessä noin 15 miljoonaa euroa. Yhtiön palveluportfolio on strategian mukaisesti keskittynyt etä- ja vastaanottopalveluiden sekä hoitotakuun turvaamiseen liittyvien palveluiden tuottamisessa tarvittavien erikoisosaajien vuokraamiseen omistajille.
“Järvi-Suomen Terveys on omistajahyvinvointialueille yksi hyvä työkalu, jonka avulla ratkaistaan henkilöstön saatavuuteen ja markkinoilta ostettavien ostopalvelujen kalliisiin hintoihin liittyviä haasteita.”
Ilkka Pirskanen, strategiajohtaja, yhtiön hallituksen varapuheenjohtaja
Yhtiön hallitus laati täsmennetyn kasvustrategian vuosille 2025-2026 omistajahyvinvointialueiden omistajatahtotilan perusteella ja laajentuvaa tarvetta yhtiön tuottamille palveluille nähdään jatkossa olevan. Strategian mukaisesti seuraavina vuosina keskitytään edelleenkin henkilöstön saatavuuteen liittyvien haasteisiin vastaamiseen vetovoimaisuutta lisääviä tekijöitä kehittämällä sekä asiakasarvon lisäämiseen potilaille, henkilöstöllemme ja omistaja-asiakkaillemme. Yhdessä enemmän.